Bemutatkozás

Kedves látogató, leendő vásárló!

Üdvözölöm webáruházunkban!  
Kónya Pál vagyok az Edény és Konyhai Segédeszköz Webáruházának tulajdonosa. Konyhai felszerelések és kiegészítők forgalmazásával foglalkozom több, mint 35 éve.
A webáruház létrehozásával az volt a célom, hogy a sok éves tapasztalatommal segítve megbízható és minőségi edények és kiegészítők széles kínálatát tegyem elérhetővé mindenki számára.
Bejártam fél Európát, melynek során több nemzet étkezi szokásait is megismertem, gasztronómiai tudományukat elsajátítottam, és nem csak tudok, de szeretek is főzni. A hosszú évek alatt rájöttem, hogy nem mindegy hogy milyen ételt milyen minőségű edényben, sütőben készítek el, főzök, sütök, vagy párolok, mert a különböző anyagötvözetű edények mind más és más ízeket hoznak elő ugyanabból az ételből. Tehát nem párolódnak vagy sülnek egyformán. Az általam ismert országok nemzeti ételeinek egyedi ízeihez nem csupán különböző, az adott tájra jellemző jellegzetes alapanyagok járulnak hozzá, hanem az edények minősége, összetétele is, biztosítva ezzel az utánozhatatlan íz világukat. Tapasztalataim hosszú sora arra engedett következtetni, hogy nem pusztán az ízek fontosak a gasztronómiában, hanem az egészséges étkezés, amely egyre fontosabb részévé válik felgyorsult világunkban. Fő célom az egészséges táplálkozás biztosítása minden ember számára. Ennek érdekében főként gránit, kerámia, Ilag, tapadásmentes bevonatú, és 18/10- es nemesacélból, vasból, szilikonból, fából, kerámiából és üvegből készült termékeket árusítok. Sajnos a betegségek közel felét a helytelen táplálkozás okozza. Mindez köszönhető a túl zsíros és sós ételeknek. A hagyományos főzés során, először tönkretesszük ételeinket, majd jól megfűszerezzük, hogy ehető legyen, és a család elé tesszük a só, bors, paprika és mindenféle ízfokozók kíséretében. Sajnos ehhez szoktunk, mert másképp nem tudjuk elkészíteni ételeinket a hagyományos edényekben, mert azokban 80 C-fok felett minden vitamint kifőzünk az ételekből. A króm-nikkel nemesacél, a gránit, a kerámia bevonatos edények anyagsűrűsége olyan nagy, hogy az edény falán nem tapadnak meg az ízek, aromák, baktériumok és ennek következtében bármilyen étel készítésére alkalmasak.
 - Számos terméket saját ötletként gyártatok le, melynek során elsősorban a minőségre törekszem. Így az általam forgalmazott edények tartósak, megbízhatóak, gazdaságosak, energiatakarékosak. Gáz, - elektromos (villany),- halogén,- indukciós (gerjesztéses), - kerámialapos tűzhelyeken egyaránt magas hatásfokkal használhatóak. Ebből kifolyólag úgy gáz-, mint elektromos energiát takarítunk meg. Ezen termékek könnyen tisztíthatóak, akár kézi vagy gépi mosogatással. Az edények fényes polírozása az idő múlásával tompul, ez az acél természetes öregedésének velejárója. Ha a célnak megfelelően használjuk őket, hosszú élettartalmuk biztosítja a családok részére az egészséges táplálkozást. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő formákat, kivitelezéseket, amelyek nem csak időtállóak, hanem esztétikusak is. A főzőedények többrétegű ajzat, kiképzése biztosítja a hatékony és gazdaságos kihasználásukat, az ételek gyors elkészítését, minimális zsír vagy olaj hozzáadásával vagy a nélkül. A termékeket, amelyeket forgalmazok kimondottan ismert és neves gyártóktól szerzem be ezzel is biztosítva a garantált minőséget. Egyes forgalmazott termékeim multifunkcionálisak, mint például tésztakifőzők, melyeket különböző finom ételek elkészítésére is használhatók. A párolók megőrzik a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmát és emellett kiválóak a koleszterin szegény étrend biztosításában, ezért bátran és egészségesen használhatják a magas cukor- és koleszterinnel, szív és érrendszeri panaszokkal küszködő betegek. Forgalmazott edényeimben az ételek elkészítési ideje a hagyományos edényekhez képest fele időre csökken, aminek következtében a dolgos háziasszonyok és főzni szerető férfiak több időt tölthetnek el a konyhán kívül, családjuk, barátaik körében.

A termékek anyagismertetése!

Agyagból készült termékek

Agyag edényben készült ételek vitamin megtartása magasabb, szaftosabbak az ételek.
Tisztításnál használhatunk dörzsölő szivacsot, vagy akár kefét is. Az ecetes vagy szódabikarbónás vízbe áztatott edényt egy dörzsölős szivaccsal vagy kefével súroljuk le. Ha ennél alaposabban szeretnénk megtisztítani, akkor ezzel a vízzel telített edényeket a sütőbe téve forraljuk ki nagyjából fél óra alatt.

Cserép - mázas cserép termékek

Használata: - csakis hideg sütőbe szabad rakni, rácsra és szép lassan elkezdjük fokozni a hőfokot. Ha kész az étel soha nem szabad hirtelen lehűteni, fadeszkára, hőálló alátétre vagy egy száraz ruhára rakjuk.
Tisztítása: legelső használatkor és minden használat után, meleg mosószeres vízzel elmossuk, elöblítjük, majd szárazra töröljük. Soha nem szabad használni súrolóport, stb. Mosogatógépben sem szabad mosni. Vannak tűzálló és nem tűzálló. A máztalan edények be kell áztatni, míg a mázast nem. Gáztűzhelyre és nyílt lángra csak az arra alkalmas tűzálló samottos agyagból készült edény szabad rakni. Ha nem volt a csomagoláson vagy a készítő nem mondta, akkor ne tegyük lángra, mert elrepedhet. Az erre alkalmas edényeket is csak nagy odafigyeléssel és óvatossággal használható. Tegyünk vaslapot az edény alá. Gázlángon vastag lángelosztóval használható, amire még hidegen tesszük az edényt. Forró cserépedényt nem öntünk fel hideg vízzel, ez a legnagyobb különbség a fém lábos használatához képest. A főzés úgy történik, hogy felengedjük vízzel és beletesszük a főznivalót. Ami hamarabb megfő, azt később tesszük bele, ez némi tapasztalatot igényel, hogy semmi ne főjön szét, de ne is maradjon nyers.
A cserépedényben való főzés lényege, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés, tehát nem kell maximumon égetni a gázt, csak amíg átmelegszik a lángelosztó és az edény. A cserép – főleg első használatkor – el fog szívni némi nedvességet a főznivalóról, ezt utána tölthetjük szükség esetén. Levesnél nem feltűnő, de például töltött káposztánál, aminek kevesebb a leve, ajánlott az utántöltés Sütőben 2-300 °C nem árt neki akár máztalan vagy mázas, mivel 1000 °C -on égetik. De azért itt is óvatosnak kell lennünk fokozatosan, kell emelni a hőfokot. Kemencébe csak tűzálló és lángálló edényt szabad betenni, itt se számít, hogy máztalan vagy mázas. A kemencébe a parazsat ne hagyjuk közvetlen az edény közelében. A samottos edényt onnan lehet megismerni durvaszemcsés a felszíne. Ezek a közvetlen sütőedények, amiket lehet sütőben és kemencében is használni. Bográcsként való használatkor a következőkre kell ügyelni : üresen ne tegyük a tűz fölé, a felforrósodott edényt ne öntsük fel hirtelen hideg vízzel Ízletesebb a cserépedényben főtt étel
A cserépfazékban főtt ételek íze nagyon jó, mivel hosszabb ideig készül el benne az étel, jól összeérnek benne a nyersanyagok. Milyen ételeket készíthetünk benne? Gyakorlatilag szinte minden fazékban, lábasban készülő ‘leves’ ételhez jó. Szabadtéri használathoz (nyáron) kipróbálhatjuk a cserépfazékban főtt lecsót, paprikás krumplit, babgulyást, gulyáslevest, készíthetünk pörköltet, de akár töltött káposztát is főzhetünk a szabad ég alatt.

Fa termék

Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában" vagyis feldolgozott állapotban is "élő" anyagként viselkedik. A környezet változásaira, a hőmérséklet és főképp a levegő nedvességtartalmának emelkedésére/csökkenésére vagy épp a közvetlen napsütés hatására bármikor képes némi alakváltozásra, vetemedésre. A faanyag alakváltozásai szinte minden esetben a nedvességviszonyok változására vezethetőek vissza.

Tisztítása: - semleges mosogatószeres vízzel mossa el, öblítse le. Ne áztassa! A fa természetes anyag, így a görcs és a színbéli eltérés nem nevezhető hibának!

Gránitbevonat

Tisztítása: Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcolódást okozó szerek és eszközök használatát! Mosogatógépben mosható, de ajánlott a kézi mosogatás. A szilikon részeket ne tegye ki közvetlen hőnek vagy éles tárgyaknak. Figyelem! Főzéskor fa vagy műanyag, illetve szilikon eszközöket használjon, a fém eszközök megsérthetik a bevonatot!

Kerámia bevonatú termékek

Tapadásmentes, így használhatjuk alacsony zsírtartalmú ételek készítéséhez. Egyenletes hő elosztást biztosít. Tisztítása egyszerű. Jól tűri a magas hőmérsékletet, energiatakarékos. Tisztítás: Kívül és belül is kizárólag puha szivacsot, vagy rongyot használjon! Kerülje az erős súrolószereket, és eszközöket! Egyszerűen öblítse ki az edényt forró vízzel vagy törölje át egy vizes ronggyal. Természetesen elmoshatja mosogatógépben is, de tovább szebb marad az edény a kézi mosogatás által. Amennyiben leégette az ételt, áztassa be langyos vízbe, majd néhány óra után tisztítsa meg!

Kerámia termékek

Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel mossa el. Kerülje a karcolódást okozó szerek és eszközök használatát. A kerámia pengék akár tízszer tovább maradnak élesek az acélnál, felületük is simább. Nem rozsdásodnak, és tisztításuk is egyszerűbb. Mosogatógépben viszont nem ajánlatos használni nehogy elpattanjanak.
A kerámia bevonatú edények használatának előnyei: Tapadásmentes a nanotechnológiával készített kerámia bevontnak köszönhetően, így használhatjuk alacsony zsírtartalommal rendelkező ételek készítéséhez Az elkészült ételekben több vitamin és ásványi anyag marad meg ez által az ízük is sokkal finomabb lesz. Egyenletes hőelosztást biztosít, Tisztítása egyszerű Környezetbarát anyagokat tartalmaz, melyek nem károsak az egészségre Használhatjuk hagyományos gáztűzhelyen, elektromos tűzhelyen és kerámialapos tűzhelyen egyaránt, de ez termékfüggő is. Hamarabb elkészül benne az étel, mint a hagyományos edényekben, amivel energiát takaríthatunk meg. Mire figyeljünk a kerámia bevonatos edények használatakor? Bár nagyon tartós az éles kések felsérthetik a felületét, használjunk fából vagy műanyagból készült eszközöket a kerámia bevonatos edényekhez. A kerámia bevonatos sütőformákat is érdemes azért használat előtt kikenni zsiradékkal és belisztezni.
A kerámia bevonatos edények tisztítása: Mosogatógépben is mosható, de a kézi mosogatás is bőven elegendő, mert nem marad rajta olajos filmréteg, és áztatást sem igényel! Az első használat előtt forró vízzel kell elmosni, ami megszabadítja az esetleges portól, majd szárazra törölni és már használható is.

Porcelán

A termék jellegzetesen törékeny. Elszíneződött termék esetén, ami még a műanyag megtisztításában is segíthet, addig a porcelán- és kerámiabögrék alját csúnyán elszínezheti a reggeli kávé vagy éppen a tea. Ha a sárgás-barnás pacákat próbálod eltüntetni, mártsd a törölgető ruha egyik sarkát meleg vízbe, majd egy kevés sóba, és ezzel dörzsöld át az elszíneződött területet.
A finom súrolószer eltávolítja a szennyeződést, csakúgy, mint a nedves mosogatószivacsra szórt szódabikarbóna. Az elszíneződéseket feloldhatod citromlével is. Reggel, miután elöblítetted a bögrédet, tölts az aljába annyit, hogy elfedje az elszíneződött területet, majd indulj munkába. Este öntsd ki a természetes fehérítőszert a bögréből, majd öblíts el a szokásos módon, enyhe mosószeres vízzel.

Réz

Tisztítása: Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcolódást okozó szerek és eszközök használatát! Ne használjon savas folyadékokat, pl. ecetet, paradicsomot!

Rozsdamentes acél termékek

Rozsdásodásnak ellenálló, könnyen tisztítható. Tartósan ne súroljuk. A rozsdamentes acélból készült edényeknél gondot jelenthet a kis mennyiségű nikkel és króm felszabadulása abban az esetben, ha tartósan súroljuk az edényeket.
Tisztítása: tisztítását folyékony mosogatószerrel végezze, ne használjon karcolódást okozó szereket, eszközöket. A makacsabb szennyeződéseket, elszíneződéseket ecettel távolíthatjuk el. A tökéletes tisztításhoz a kifejezetten rozsdamentes edényekhez való tisztítószer használatát javasoljuk. Figyelmeztetés: - Csak forró vízbe szórjon sót! Ha a sót hideg vízbe szórja, a konyhai só magas sűrűségét okozhatja az edény alján, aminek hatására világos foltok alakulhatnak ki, ez az ún. pórusos rozsdásodás. Ezek a világos foltok az edény alján nem korlátozzák az edény funkcionalitását, nem károsak az egészségre, nem jelentenek termékhibát, így nem lehet panasz tárgya sem. Ha az edény belsejében megjelennek fehér lerakódások vagy szivárványszerű elszíneződés, tisztítsa meg ecettel, néhány csepp citrommal vagy kifejezetten erre a célra ajánlott tisztítószerrel. Olyan lerakódásokról van szó, amelyek kialakulása a víz kémiai összetételétől függ.

Szilikon termékek

A szilikon eszközök a konyhában megkönnyítik a munkát. Sokoldalú felhasználást tesz lehetővé anyagának köszönhetően. 100% tisztaságú, egészségügyi szempontból bevizsgált szilikonból készülnek ezek az eszközök. Legkeresettebb szilikon konyhai eszköz a spatula, ecset, edényfogó, habzsák, gyúrólap, sütőlap, sütiformák.
Sütőlapon süthető pizza, keksz, pogácsa, meleg szendvics, maximum 220° C-ig. A sütőformákban készíthető szappan, csokoládé, gyertya, jégkocka is, nem csak sütemény.
Előnyei: - A süti nemcsak hogy nem ragad bele a szilikon formába, de kivenni is egyszerűbb belőle, mint a merev formákból. A fagyasztóból egyből a sütőbe tehető az előkészített étel. Könnyen tisztítható. Nem szükséges zsiradék használatára. Mindenféle sütőben, mikrohullámú sütőben (nem grillező üzemmódban), és fagyasztóban is használhatóak.

Teflonbevonatos termékek

Ha semmiképpen nem akarunk megválni a teflontól, ajánlatos jó minőségű edényt használni, kerülni az olcsó, névtelen darabokat. Ne hevítsük túl és semmiképp használjunk tovább, ha megsérült a felülete! Az ügyetlenebb háziasszonyok számára a konyhai eszközök tapadásmentes bevonata jelentette az igazi áttörést. Roy Plunkett 1938-as felfedezése, a politetrafluor-etilén, becenevén a teflon, egy olyan, kopásnak, hőnek és vegyi anyagoknak is ellenálló kemény műanyag, amelynek köszönhetően az ételek nem ragadnak le az edény alján. A teflon egyébként először az űrhajózásban jelent meg: a rakéták egyik hajtóanyagát, a fluort tefloncsöveken keresztül vezetik. Marc Grégoire 1954-ben találta fel azt a módszert, amellyel a teflont az alumíniumhoz lehet kötni – így láthatott napvilágot az első tapadásgátló bevonatú serpenyő, amelyből alig két év múlva már napi száz darabot gyártottak.

Üveg - Jénai

A termék hőállósága függ a típusától, ennek adatait a termékeknél feltüntetjük!
Tisztítása: Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el. Kerülje a karcolódást okozó szerek és eszközök használatát. A hőálló jénai edények megkönnyíti finomságok elkészítését
De mit készíthetünk a hőálló jénaiban? – merül fel sokakban a kérdés, amikor meglátják az üvegedényt. A válasz pedig, szinte bármit! Kiváló, nem? A hőálló jénai azért is kiváló, mert tökéletesen használható a sütőben, egyenletesen és lassan melegszik fel, tehát az étel is lassan, de egyenletesen puhul át benne.
Készíthetünk benne bármiféle rakott ételt, képzeljük csak el a rakott krumpli rétegeinek gyönyörű összeolvadását, amelyet láthatunk az üvegen keresztül. A zöldségek és a húsok is finomak a jénaiban elkészítve. A hőálló jénai edény pozitívuma még az is, hogy általában van fedője, tehát nem kell az alumínium papírral bajlódni, a fedő pedig szintén átlátszó tehát kiváló esztétikai látványt is nyújt a hőálló jénaiban készült étel. Azért is szeretik a háziasszonyok a jénait, mert nem kell a tálaláson sem aggódni, hiszen az edényben kiválóan mutat az étel, illetve látható hogy mi van benne, a vendég nem érzi úgy, hogy rejtegetnek előle valamit. Tehát a jénai a sütőből kivéve azonnal tálalható, és sokáig melegen is tartja az ételt, csupán a fedőt kell visszahelyezni, miután szedtünk. Néhány dolgot azért érdemes szem előtt tartani vásárláskor, majd a használat közben.
A hőálló jénai ugyan rendkívül gyakorlatias és kiváló eszköze a konyhának, ugyanakkor a használat is odafigyelést és körültekintést igényel, hiszen mégiscsak egy üveg tárgyról van szó. Figyeljünk a robbanásveszélyre, ne helyezzük túl meleg sütőbe, mert könnyen szétpattanhat az edény, illetve a forró edényt ne tegyük rögtön hidegre, hiszen ez pont a hirtelen hő váltásra válaszol rosszul.

Zománcozott öntöttvas termékek

Használható: szabad tűzön, gáz, illetve elektromos sütőben
Tisztítása: Semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Kerülje a karcolódást okozó szerek és eszközök használatát! Zománcos terméket nem áztatunk! Lemezes grafitot tartalmaz. Nevét onnan kapta, hogy törette a grafit miatt szürke színű. Tisztítása: Minden használat után meleg mosószeres vízzel mossa el, szárítsa meg és kenje be zsírral a rozsdásodás elkerülése érdekében. Használata: Első használat előtt az edényről távolítsa el a rozsdásodást gátló növényi olajt. Ehhez az edényt forró vízben, semleges folyékony mosogatószerrel mossa el, törölje szárazra. Az edényt ezután kenje ki zsírral vagy szalonnával, és alaposan hevítse fel. Nehéz és vastag, emiatt jól tartja a meleget. A gyártás során növényi olajjal vonják be az edény felületét, ez biztosítja a tapadásmentességet, de olykor otthon is újra kell olajoznunk. Kizárólag meleg vizes kefével szabad tisztítani, mosogatógépbe nem tehető. Nem áztatunk, valamint elmosást követően ajánlatos szárazra törölni a terméket a rozsdásodás elkerülése végett!

Zománcos termékek

Nem áztatunk, valamint elmosást követően ajánlatos szárazra törölni a terméket! A zománc a kerámiamázakhoz hasonlóan egészséges, rozsdásodásálló, savaknak és lúgoknak ellenálló esztétikus bevonat. Hátránya, hogy rideg, ütésállósága kicsi, erős ütésre a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos tovább használni. Az MgSZH tájékoztatása szerint a tűzzománc edényekből kioldható mérgező elemek mennyisége szintén szabályozás alá esik.
Az amerikai FDA Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozási Központja szerint az acélból készült és megfelelő eljárással zománcozott edények biztonságosak. Korábban egyes edények piros, sárga, narancssárga festékanyagainak pigmentjei tartalmaztak kadmiumot, manapság viszont az edények belső falát közömbös, az egészségre ártalmatlan zománccal vonják be.
A zománc előnyei és hátrányai
A zománcos vagy zománcozott edények egyrészt tényleg a régi időket idézik fel, másrészt a jellegzetesebb konyhák elengedhetetlen kellékei használati és dekorációs szempontból is. Ugyan mikrózni éppenséggel nem lehet bennük, cserébe meg tanulhatunk velük főzni. A zománc egy olyan savaknak és lúgoknak ellenálló bevonat az edényeken, amely egészséges és rozsdásodásálló. Ugyan a zománc, tapadás és rozsdásodás gátló bevonat az edényen, mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne az étel. A hátránya, hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük, és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor az egészségünkre nézve az a biztonságosabb, ha nem használjuk tovább. Szerencsére könnyen, gyorsan és olcsón beszerezhető!
A Bonyhádi Zománcáru Klasszikus zománcozott edényt Magyarországon például az EMA-LION Bonyhádi Zománcáru Kft is gyárt, amelyet 1909-ben alapítottak, és akkor még "Magyar zománcáru és fémáru" néven jegyeztek be. A történelem és a technológiai fejlődés is hatással volt a gyár életére, a korszerű eljárások mellett többszöri Magyar Termék Nagydíjas lett a cég. Valószínűleg a nagymama zománcos lábasa is bonyhádi lehetett. A zománcozott főző, sütő és egyéb termékeihez a cég a saját zománcreceptjeit használja. Az 1981-ben bejegyzett, EMA-LION védjeggyel ellátott edények, mint például a bonyhádi lábasok, fazekak és zománcozott edények, mind-mind kiváló minőségűek.
A tisztítása: - Vannak olyanok, akik azt mondják minél patinásabb egy edény, annál ízletesebb lesz benne az étel. Lehet, hogy ez igaz egy kávés bögre vagy egy teáskanna esetében, de azért a lábasokat nyugodtan mosogassuk el, nincs benne semmi trükk: - forró víz és mosogatószer.

Öntöttvas termékek

Egyenletesen vezeti a hőt, sokáig megőrzi az étel melegét. Az öntöttvas edényekben főtt ételeknek nagy a tápértékük. Tisztítása egyszerű Tisztítás: Tilos az edényt "szárazon" (anélkül, hogy tettünk volna bele valamit) tűzre tenni! Ügyeljünk arra is, hogy a forró edény hideg vízzel nagy felületen hirtelen ne érintkezzék! Használjunk fa vagy műanyag keverő-, és kiszedő szerszámokat!

Zománcozott termékek

Hosszú használat után sem veszti el tapadó tulajdonságát és kitűnő hőtároló képességgel rendelkeznek. Energiafelhasználás szempontjából gazdaságosak. Egyszerűen és könnyen lehet tisztítani. Tisztítás: - A zománcozott edényeket egyszerűen és könnyen lehet tisztítani, ugyanakkor jól használhatók sütésre is. A zománcozott acél és öntöttvas edények alkalmasak olyan ételek készítésére, melyeket kis lángon és sokat kell főzni. Csekély mennyiségű olaj hozzáadásával kihasználhatjuk a zománcozott felület előnyeit. Ugyanakkor az edények gond nélkül tehetők hűtőbe vagy akár mélyhűtőbe is. Az edények biztonságosan használhatók minden típusú főzőkályhán.

Rozsdamentes acél termékek

Rozsdásodásnak ellenálló, könnyen tisztítható. Tartósan ne súroljuk. Tisztítás: A rozsdamentes acélból készült edények tisztításakor kerüljék az agresszív súrolóporok és tisztítószerek használatát. A rozsdamentes acélból készült edényeknél gondot jelenthet a kis mennyiségű nikkel és króm felszabadulása abban az esetben, ha tartósan súroljuk az edényeket.

Teflonbevonatú termékek

Soha ne melegítsük túl a teflonbevonatú edényeket. Tanácsos zsiradék használata. Karcolódásra hajlamos. Tisztítás: Ha az étel leégett, a megégett részt ne kapargassuk éles szerszámmal, súrolószert se használjunk. Öntsünk az elszenesedett kéregre egy ujjnyi vizet, forraljuk fel, és várjuk meg, amíg magától felázik. Forró teflonedénybe hideg folyadékot ne öntsünk, mert károsodhat a bevonata. Vágni, szeletelni benne nem szabad, az étel mozgatásához, forgatásához, kiemeléséhez csak fa eszközöket használjunk. Használat után a teflonbevonatot meleg vízzel, szivaccsal vagy mosogatóruhával tisztítsuk, és csak puha konyharuhával töröljük szárazra. Kerüljük a fémgyapot, a súrolópor használatát.

Réz termékek

Egyenletes és gyors a hővezetés elosztása. Könnyen tisztítható, erős, időtálló anyag. Hőhatásra azonnal válaszolnak. Tisztítás: - A rézből készült termékek tisztításához csiszolóvásznat, súrolóport ne használjunk, mert jóvátehetetlenül összekarcoljuk az edény felületét! Vörösrézből készült tárgyakat sós ecettel lehet szép fényesre tisztítani.

Fából készült termékek

Könnyen magukba szívják a zsiradékot, melyek el is színezhetik. Ne hagyjuk vízben állni, tisztítás során mosószeres vízzel öblítsük, vagy nedves ronggyal töröljük át. Tisztítás: A fa legnagyobb ellensége a hő (pl. nap, radiátor) és a nedvesség. Ezek akár rövidtávon is tönkretehetik. Ezért a tisztítás folyamán ezekre a tényezőkre figyelemmel kell lenni. Használat után egy nedves ronggyal való áttörlést vagy mosószeres vízzel való átöblítést ajánlunk. Semmiképpen se hagyjuk a fa termékünket a vízben állni!

Festett fém

Általában natúr vas acél, vas vagy fémről lehet szó ez esetben, a termék egy egyszerű az eladás előtt festéssel kerül kezelésre, ezzel kikerülhető az eladást megelőző rozsdásodás! De tudni kell, a termék nem hőálló festékkel kerül kezelésre, ennek költsége magas lenne így minden hőálló festéssel ellátott termékünknél felhívjuk figyelmét, hogy az ár a termék ez tulajdonságát magába foglalja.

Por-festett fém

A porfestés (köznapi szóhasználatban gyakran szinte-relés vagy színterezés, ez azonban a porkohászati hevítő-zsugorító művelet megnevezésének pontatlan használata) egy különleges felületi bevonatot eredményező eljárás általában fém felületekre. A termék ez esetben nem rozsdásodás gátló így használatot követően ajánlott a terméket elmosni majd szárazra törölni.

Szürke vasöntvény

Lemezes grafitot tartalmaz. Nevét onnan kapta, hogy törette a grafit miatt szürke színű. Tisztítása: Minden használat után meleg mosószeres vízzel mossa el, szárítsa meg és kenje be zsírral a rozsdásodás elkerülése érdekében. Használata: Első használat előtt az edényről távolítsa el a rozsdásodást gátló növényi olajat. Ehhez az edényt forró vízben, semleges folyékony mosogatószerrel mossa el, törölje szárazra. Az edényt ezután kenje ki zsírral vagy szalonnával, és alaposan hevítse fel. Nehéz és vastag, emiatt jól tartja a meleget.
A gyártás során növényi olajjal vonják be az edény felületét, ez biztosítja a tapadásmentességet, de olykor otthon is újra kell olajoznunk. Hogy mikor, azt az edény színe elárulja: ha szép fekete a belseje, akkor rendben van, ha szürke, akkor ki kell kenni. Kizárólag meleg vizes kefével szabad tisztítani, mosogatógépbe nem tehető. Savas ételek hatására az öntöttvas edényből is kioldódhatnak vasionok, de más edénytípusokkal ellentétben ez nem káros, ellenkezőleg, kifejezetten hasznos, főleg vashiányos állapotban.

Köszönöm figyelmét!
Tisztelettel Kónya Pál